بهترین روغن گیاهی برای پخت و پز چه روغنی است؟

بهترین روغن‌های گیاهی در بازار امروز

روغن از مواد غذایی است که ممکن است چند بار در روز در بیشتر غذاها برای پخت‌وپز و سرخ استفاده شود. در زمان قدیم، روغن به معنای امروز در بازار وجود نداشت. اما امروزه قفسه‌های زیادی از فروشگاه‌ها  به انواع روغن‌های مختلف از حیوانی و گیاهی اختصاص داده می‌شود. شما چه روغنی استفاده می‌کنید؟ از بین روغن‌های متعدد در بازار انتخاب اولتان چیست؟‌ آیا ویژگی‌های انواع روغن های گیاهی را می‌دانید؟ در این مقاله شما را با ویژگی‌های یک روغن خوب آشنا می‌کنیم و انواع روغن‌های گیاهی در بازار را معرفی می‌کنیم.

ویژگی‌های روغن خوب

ارزش غذایی روغن

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های روغن خوب ارزش غذایی آن است که به نسبت امگا ۳ به امگا ۶ وابسته است. هر چه این نسبت بیشتر باشد ارزش غذایی بیشتر خواهد بود. امگا ۳ از قلب و عروق محافظت کرده و مانع ایجاد بیماری‌های قلبی می‌شود.

امگا 3

اسیدهای چرب اشباع‌شده

چربی‌ها به دو صورت اشباع و غیراشباع وجود دارند و بیشتر غذاها حاوی هردوی آن‌ها هستند. معمولاً اسیدهای چرب اشباع در دمای اتاق جامد اند. اسیدهای چرب اشباع‌شده کلسترول خون را افزایش داده و منجر به ایجاد بیماری‌های قلبی و نهایتاً سکته می‌گردند.  علاوه بر آن،  به ایجاد سرطان، دیابت و… نیز کمک می کنند.

غذاهایی که با استفاده از چربی‌های اشباع‌شده تهیه گردد، در حدود ۲/۲ برابر چربی‌های غیراشباع شده، کالری داشته و موجب بروز چاقی می‌شوند.

میزان اسیدهای چرب اشباع‌نشده

برخلاف چربی‌های اشباع‌شده که مضرات زیادی را برای بدن دارند، چربی‌های غیراشباع مفید بوده و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهند زیرا آن ها سطح کلسترول خون را پایین می‌آورند. بنابراین هر چه درصد این چربی‌ها در روغن بیشتر باشد روغن از کیفیت بهتری برخوردار است.

جامد یا مایع

روغن‌های جامد ابتدا به شکل مایع هستند اما بر اثر هیدروژنه کردن در طی فرآیند فرآوری، هیدروژنه شده و روغن اشباع می‌شود. یکی از خصوصیت‌های این نوع روغن‌ها این است که تحمل دمایی بالاتری نسبت به روغن‌های مایع را دارا هستند و از طرفی  حساسیتی نسبت به نور ندارند. برخلاف روغن‌های جامد، روغن‌های مایع اسیدهای چرب کمتری داشته و اسیدهای ترانس نیز ندارد.

زوغن جامد

معرفی برخی از روغن‌های گیاهی مایع

همان‌گونه که پیش‌تر نیز اشاره شد، روغن‌های زیادی در بازار وجود دارد اما در این میان‌، روغن‌های گیاهی سالم‌تر هستند. در ادامه برخی از بهترین روغن‌های گیاهی که در بازار ایران نیز موجود می‌باشد توضیح داده می‌شود.

روغن‌زیتون

از پرکاربردترین و قدیمی‌ترین روغن‌های گیاهی شناخته‌شده، روغن‌زیتون است. روغن‌زیتون چربی اشباع‌نشده ندارد که از مهم‌ترین ویژگی‌های آن محسوب می‌شود، بنابراین مصرف آن به بدن آسیب نمی‌رساند و کیفیت زندگی را نیز افزایش می‌دهد. این روغن به دو صورت تصفیه‌شده و تصفیه نشده وجود دارد که نوع تصفیه نشده‌ی آن طعم واقعی زیتون را داشته و کیفیت بالایی از خود نشان می دهد. نوع تصفیه‌شده از کیفیت پایین‌تری برخوردار است و بسیاری از چربی‌های مفید آن از دست می‌رود. از ویژگی‌های روغن زیتون می‌توان به افزایش خاصیت ارتجاعی شریانی، کاهش کلسترول، کاهش خطر سکته مغزی و کاهش احساس گرسنگی اشاره کرد.

این روغن برای مصرف در دماهای بالا مناسب نیست و تنها برای پخت غذا در درجه حرارت معمولی و سالاد مناسب است.

روغن آفتابگردان

روغن آفتابگردان حاوی مقدار زیادی ویتامین E است و از دانه‌های آفتابگردان استخراج می‌شود. این روغن طلایی‌رنگ، سبک و سالم است. این روغن نیز حاوی مقدار زیادی چربی اشباع‌نشده‌ی است و کلسترول ندارد. هم چنین، نقطه دود بالایی دارد و برای مصارف سرخ‌کردنی مفید است. این روغن طلایی‌رنگ و سبک برای قلب، پوست، زیبایی و سلامت مو، بهبود سیستم ایمنی، تقویت سیستم هاضمه مفید است.

اما دارای مقدار بالایی امگا ۶ می باشد که اثرات منفی بر سلامت بدن دارد و اگر بیش‌ازحد مصرف شود منجر به چاقی و افزایش چربی خون می‌شود.

روغن آفتابگردان

روغن کلزا

روغن کُلزا روغنی است که از دانه‌های کلزا به دست می‌آید. روغن کلزا حاوی اسید آلفا لینولنیک و اسید لینولئیک است که برای بدن لازم‌اند و توسط بدن نیز تولید نمی‌شوند. اسید آلفا لینولنیک از بدن در برابر بیماری‌های قلبی مراقبت می‌کند و اسید لینولئیک نیز یک اسید چرب است که برای مغز مفید است.  گیاه کلزا در کشورهای فرانسه، بلژیک و آمریکا کشت می‌شود.

این روغن فاقد کلسترول است و کم‌ترین مقدار اسید چرب اشباع‌شده را در مقایسه با دیگر روغن‌ها دارد.

این روغن مانند روغن آفتابگردان حاوی ویتامین E است. از دیگر خواص روغن کلزا می‌توان به تسکین درد رماتیسم، رفع گرفتگی عضلات، ضد تشنج، برطرف‌کننده مشکلات پوست، درمان برونشیت، تقویت قلب، ضدالتهاب، کاهنده تورم و التهاب، کاهش لخته‌های خونی، کاهش چربی خون، کاهش چربی شکمی، کاهش خطر ابتلا به دیابت، کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، کاهش خطر ابتلا به بیماری سندرم متابولیک، ضد سرطان روده و… اشاره کرد.

روغن کلزا

در پایان

سلامتی انسان ثروت بزرگی است که باید از آن محافظت کرد. تغذیه سالم می‌تواند این گنجینه‌ی ارزشمند را برای انسان حفظ کند. بنابراین باید دقت زیادی در انتخاب مواد غذایی خانوار داشته باشیم که ازجمله آن می‌توان روغن خوراکی را نام برد. باکیفیت‌ها را در تموک معرفی کنید!

در این مقاله برخی از روغن‌های گیاهی موجود در بازار معرفی شدند اما این مطلب هم چنان ادامه دارد…

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *